Saturday, June 25, 2011

sesuatu di sebalik KARAK : laluan puaka dan keinsafan~

 assalamualaikum sumernya

fuhhh..hupdate belog tnpa belum mandi,gosok gigi segala lah

terok betol anak dara sorang nie kn. *sigh :3

before tue plz get ready.entry nie panjang giler n penuh ngn pelbagai isi alang2 lama x hupdate kn..yg pasti nk tulis entry pn aq sedia mcm nk wat assignment,research bagai,agar
entry aq berkualiti n x sia2 orang nak baca

hurmmmm. cerita sulong SERAM pertama dari KRU

bagi aq not bad. diz beshhhhh bro!




betol ke karak tue berpuaka la gilaaaaaa??



entah la. ye,ye aq taw! nk mati,xciden kt jalan mna2 pn boley kn.

tapi tempat nie femes sebab byk sgt kejadian yg selalu jadik kt kawasan tue

n aq seniri takot gk actually bila dengar je LEBUHRAYA KARAK

ACCIDENT2 YG PERNAH JADIK KAT SITU

Tiga terbunuh kemalangan di Lebuh Raya Karak
KUALA LUMPUR 13 Jan.-Tiga terbunuh manakala seorang lagi cedera parah dalam kemalangan melibatkan dua buah lori di Kilometer 27.9, Lebuh Raya Kuala Lumpur-Karak, Gombak dekat sini hari ini. - PANDUCERMAT.ORG.


Bas persiaran terbalik, 7 maut di Lebuhraya Karak- Genting Highlands,30/10/2010- MUDAHONLINE.COM



"pd yg selalu gune highway ni..mungkin ade yg dah tau
dan pd yg tak tau tu..ini ade info siket..dan pd yg dah tau tu ..ini sebagai reminder...

Just nak kongsi sedikit info untuk anda yang akan pulang berhari raya ke Pahang,Kelantan & Terangganu.

Umum Ketahui..Kemalangan Di Highway KL-Karak kerap berlaku..paling kurang 6 accident kalau waktu hujan..tak kira menghala ke KL atau Karak.

Tambahan pula kehadiran Longkai yang memang terbukti menitiskan sedikit minyak atas jalan untuk bagi kenderaan tergelincir so ini memang terbukti bila sahabat sendiri terlibat dalam kemalangan di KM29 menghala ke KL (Berhampiran Susur U turn kg asli gombak) ...

Keuntungan bagi seorang longkai (Towing Car) bila dapat tarik satu kereta ke bengkel adalah antara Rm400-Rm500 sebuah..kalau sehari boleh tarik sampai 4-5 di Highway Karak sahaja. Sebab tu anda boleh melihat kelibat towing car di kawasan strategik.

Sila Berhati-Hati di location berikut

KM 32-38 ( Dari Selepas Terowong Genting Sempah Hingga Ke Simpang Berjaya Hill) - Menghala Karak

KM 32-30 - Selepas Terowong Genting Sempah Sampai Susur Pusingan Kampung Asli Gombak - Menghala KL.


KM 45-57 ( Selepas Simpang Kawasan Industri Bentong Ke Simpang Sertik) - Menghala Ke Karak (Begitu Juga Sebaliknya).

So Kalau Hujan dan turun bukit.. jangan tekan brek direct ,,kurangkan kelajuan pakai gear rendah .. sebab kalau anda tekan habis.. kereta akan tergelincir..so berhati - hati...

Pihak MTD memang selalu memantau keadaan.
Anda Juga Boleh Simpan No MTD ini (Hotline 09-5479111)"



Tue adalah serba-sedikit pasal KARAK.. nk lebeh google la seniri n lihat hasilnya.n nie la punca utama napa aq nk tgok cite karak tue sebab aq taw sejarah2 sadis yg selalu berlaku kat situ. and cite tue tak menghampakan aq! :)

hey! lantak la orang lain nk cakap hantu dlm cite tue tak scary la,lawak la, hantu bodoh ke ape ke,yg penting for me ada mesej2 tersirat yg adik-beradik KRU nie nk sampai kn and mmg sampai la mesej tue kat aq. *ayat fenin2 lalat @.@

dalam citer nie kalo korang tengok di sebalik tabir, SHera aiyob yg pegang watak utama tue,dulu dia seorang yg agak alim la,juara tilawah ke ape tah,n Shahir af8 pn ada mention dlm citer tue yg awek dia tue dulu ustazah kn.tapi bila masuk U tudung pn 'terbang' entah ke mana,jadi model bagai kn. tue realiti yg banyak berlaku kat dunia kita nie. jgn nafikan! =p

okeh,part hantu2 sume tue aq x heran (padahal histeria sorang2 dlm pawagam) haha.
yg paling bagi impak maksima kt aq ialah.......
part iblis datang nk sesatkan shera aiyob tue.
part tue lah baru shera aiyob tue terkekeh-kekeh nk buka surah yassin tapi malangnya ayat-ayat yassin yg dia bukak nk baca tue hilang...................
aq letakkan aq kat situasi tue n aq boleh bayang kan betapa sadisnya perasaan tue..nie jadik apabila time susah ja baru kita nk ingat kt Allah S.W.T.

yg tue ok lagi,tapi bila dia start baca ayatul kursi,and iblis mengejek2 bacaan dia.....
part nie aq paling menusukkkkkkkkk kalbu sekali..
i was like....tergamam...dalam hati...
"Oh Tuhan....bila saat2 mcm tu,diganggu syaitan,iblis apa lagi yg kita ada. mesti masing-masing baru kalut nk baca ayat kursi, tapi kita jangan lupa, iblis itu sendiri lagi fasih dan lancar bacaan nya dengan ayat-ayat al-quran kerana sebelum menderhakai Allah S.W.T,mereka terlebih dahulu sujud kepada-Nya.."
Sebab tue la kita kena memahami sekali dengan tafsir ayat2 kursi.
Ayat al-Kursi dinamai juga ayatul hifz (ayat pemelihara),
karena pembaca yang menghayati maknanya dapat memperoleh
perlindungan Allah swt......
ayat ini berbicara tentang Allah swt. dan sifat-sifat-Nya. 
Kandungan uraiannya saja sudah  cukup menjadikan ayat ini ayat yang 
agung. Apalagi ayat al-Kursi merupakan  satu-satunya ayat yang 
dalam redaksinya ditemukan tujuh belas kali kata yang menunjuk 
kepada Allah swt.


Ya..akhirnya Shera pun berjaya melawan iblis-iblis tue sebab walaupun luarannya dia nmpak macam dah sesat, tapi dalam hati dia,keimanan nya masih gi ada...
Diz thing nampak simple and macam tak memberi apa-apa makna sangat bagi orang lain maybe,
Tapi bagi aq lah,ada pengajaran yg aq boleh amek and hayati betol-betol. :)
Panjang kan entry kali nie. Tenx sudi baca.. pasni nk menukar corak entry ke lebih islamik.
Berubah ke arah kebaikan ^__^ insyaAllah :)

25 comments:

redza said...

pehh!! ada bau...tutup idung

xtgk la citer tu..highway karak tu dh biasa lalu..alhamdulilah belum jd apa2 kejadian yg xdiingini

Freaky said...

x pernah lalu lg kt karak tu =_=

cik ayin said...

yeahh..memang cite betol :)

zaty luvlianncezzz said...

@redza

hehe. nanti tgok la. beshhh ape :)

zaty luvlianncezzz said...

@redza

hehe. nanti tgok la. beshhh ape :)

zaty luvlianncezzz said...

@Freaky harap2 jgn lalu lah kat ctu.huk3

zaty luvlianncezzz said...

@cik ayin true story.. xpaham napa owg xda feelings je tgok citer tue. huhu

NzA said...

xbranilh ibu nk tgk cerita seram camni...

~~Mujahidah Islam~~ said...

Alhamdulillah.... berubahlaa ke arh kebaikan... itu cgt dituntut.. (^_^)

zaty luvlianncezzz said...

@NzA citer nie seram gk bu. xyah tgok lah ye kalo x berani,takot jd apapa :)

zaty luvlianncezzz said...

@~~Mujahidah Islam~~ tolong doakn sy. ^_____^

Amanie Ashraff said...

karak best ke tak saya tetap x kan tengok :D

angkasa said...

best gila duh baca entry nih sgt berinformasi! :)

Miecyber said...

Seremnyer citer nie...


Pemerdagangan Orang

mas said...

wahhhh..lagi seram sebab org yg cita tu yg seram(sebab x mandi)..hahaha

zaty luvlianncezzz said...

@Amanie Ashraff hahaha. takot la tue. jgn ler tgok kalo tu, bca sinpsis je. hehe

zaty luvlianncezzz said...

@angkasa tenx hana! lama dh x tulis entry tue jd semngat lebey :)

zaty luvlianncezzz said...

@angkasa tenx hana! lama dh x tulis entry tue jd semngat lebey :)

zaty luvlianncezzz said...

@Miecyber memperdagangkan manusia lg la seram.huhu

zaty luvlianncezzz said...

@mas hoi2. yg tue jugak ag nk kumen noh. hahha :D

Amiirah-Cassan said...

KARAK movie best !!!!!

Faariis said...

alhamdulillah...ayat paling last tu yang paling bernilai...
bia betol2 memahami kandungan ayat al-quran tu...dan jgn lupa diamalkan...(tuk diri sendiri juga!!)

bunga said...

jadikan baca2 ayat suci ALLAH sebagai amalan..yahh..cayokk..

Dayana AZ said...

dulu mse kcik, dayana sllu jln ikot karak sbb mmg kampung kne lalu ctu, time tu jln lama, dayana kcik ag, sllu jalan tengok luar wlpun mlm, dayana mmg suka tengok pmandangan wlupun dlm gelap :) . tp alhamdulillah xde ppe,
smpi skrg da besar ikot highway karak pulak, sume oke je :) heee.

nelly said...

kih2 ..
lawaklah zaty ni !!