Friday, August 12, 2011

jangan terseksa kerana cinta

Assalamualaikum w.b.t/لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


*entry nie mungkin sinis atau sarkastik 



Hurm. Sja la teringat nak tulis pasal nie.buat peringatan kat diri sendiri jugak. Ramai la orang aq tengok boleh jadi gila sebab cinta. Ye la cinta nie time happy,happy la. Time dilanda ombak badai segala tue,nahhhhhhhhhhhhhhhhhh! Amekaw!

Ada yang maen-maen je sal cintan cintun nie,and ada lak yang amek seriussssssssss. Seriussss beb! =p
Yelah soal hati and perasaan nie memang tak leh kawal. Tapi kepada yg belum lagi bercinta bagus la! Kippidap,kippidap! =)

Tapi kalo yang sudaa terlanjur bercinta tue (including me),tak payah nak serabut sangat la kan soal cintan cintun nie. Ada yg sanggup mati demi cinta. Tapi berbaloi ke semua tue?? Nak2 lagi yg  frust menonggeng,nak bunuh diri la apa la,think rasionally la. Orang semua doa nak mati dalam IMAN kaw free2 je mati KATAK kan. Bergadoh,bertengkar, merajuk semua tue macam dah rutin pulak time kapel @ kawen kan.kalo dh kawen tue biar la tapi yang tak kawen gi nie. Ada masalah sikit nanges pagi,petang,siang malam. (perempuan selalunya)

Lepas tue nak moody tak tentu pasal. And kadang2 kawan2 yang jadi mangsa tempat lepas tensen. Kan,kan?? Macam nk sekeh je spe yg jd kan aq tempat lepas geram nie. *sigh =.=
Tapi cuba pikir balek,apa jaminan nya orang yang kita susah2 nak tatang sangat tue akan jadi suami/isteri kita?
Tengok2 bergadoh 2,3 hari,merajuk seminggu-dua,tup2 dah beralih cinta dh kat orang lain pulak. Itulah sebenarnya hakikat kehidupan nie. Nampak tak,nampak tak? Habis yang kita dok bersusah –payah tadi tue mendanyer?? Tak ke buang karennnn namanya~~
Lepas tue yang jenis menunjuk2 nie time bercinta. Bila ingat balik pasangan kapel kat sekolah aq tue mmg klakar la jugak. Bercinta bagai  nak rak. Hari2 dating,nak tempat yg ramai orang lalu lalang je kn,ye laa nk menunjuk! Cikgu tegur semua mmg dah tak makan saman dah,dunia,meraka yang punya! Alih2 bila dh habis sekolah.. SAYONARA~~~



stress la sgt... =p


Alahai….. bila ditanya,
‘amacam ko ngn si XXXX tue skang?’
‘dh takde jodoh,nak buat camna kan…………………………..’
Simple! Itu adalah ayat wajib pasangan yang sudah terputus hubungan. Putus cinta ke,putus tunag ke. Ayat tue la suma orang pakai kn. Habis tue time bercinta  dah pasti la ea dia jodoh kaw. Habis kenapa perlu nak menunjuk lagi??
Bagi yg agak2 dah terok sangat tue yang jadi hamba cinta,kena balik semula pada yg asal.ingat balek.


‘Allah mengkurniakan cinta kepada manusia. Pasti ia bukan sesuatu yang hanya sia-sia, bukan?
Oleh itu, ayuh kita murnikan kembali pandangan kita terhadap cinta.
Tidaklah Allah mengkurniakan cinta itu, melainkan agar ia memudahkan kita mencapai matlamat hidup kita.
Apa matlamat hidup kita?
"Dan tidak aku menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu." - [Surah Adz-Dzariyat, 51: 56]
Ya - itulah matlamat kita.
Bukan cinta.’


 Cinta tue pada hakikat sebenarnya indah sangat dan anugerah dalam hidup nie,tapi sayangnya lain pulak yang jadi.
Aq suka tengok ada ja mereka yg steady relaks je bercinta. Tak payah nak kecoh2,tapi bertahan gak hubungan tue sampai ke jinjang pelamin. Berbanding ngan mereka yang stresss,obses ngn pasangan masing-masing, terlampau menunjuk2,yang akhirnya tak ke mana pun.


Aq pernah gak terlalu menyayangi yang melampau2 sampai makan diri balik. Kih3. Padan la muka kan. Tapi tue zaman muda2 la. Skang dah besar,dah reti berfikir..Tapi tak mengapa sekurangnya semua benda tue aq jadikan sempadan,buat pedoman dan sebagai pengalaman hidup. Sebab aq bukannya jenis yang bercinta untuk main2,nak have fun ke ape ke. Aq tak nak jadikan cinta sebagai satu bebanan dalam hidup aq. Aq pun tak tau sapa kan jodoh aq yg sebenar2 nya yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T. tapi buat masa sekarang ada lah seorang insan yang sentiasa menemani setiap detik perjalanan hidup aq nie,tak lupa juga family and kawan2. Tue dah cukup. Mujur insan yang di utus tue cukup memahami =) sebab aq mmg xska cinta jadi penghalang atau satu masalah dlam hidup aq.

Bagi aq bercinta tue biar la sampai ke gerbang perkahwinan.

Ya Allah... Seandainya telah engkau catatkan... Dia milikku tercipta buatku... Satukanlah hatinya dengan hatiku... Titipkanlah kebahagian antara kami.... agar kemesraan itu abadi... Dan ya Allah... ya tuhanku yang maha mengasihi... Seiringkanlah kami melayari hidup ini... Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Tetapi ya Allah... Seandainya telah engkau takdirkan... dia bukan miliku... Bawalah ia jauh dari pandanganku... Luputkanlah ia dari ingatanku... Dan peliharalah aku dari kekecewaan....
Ya Allah... Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku... Jangan engkau biarkan aku sendirian... Di dunia ini mahupun di akhirat... Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman... Supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup... Ke jalan yang Engkau redhai... dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh....’
Amin.. Ya Rabbal A'lamin~
 




63 comments:

Amanie Ashraff said...

ayat best bila org kasi nasihat time die tgh sedih bila gaduh

"ko tak paham ape yg aku rase.."

rasa nak hantuk je kepala org yg ckp cmtu

Tukang Karut said...

hati2 la mencari cinta jangan sampai tertipu oleh cinta...

misZ iEyka said...

like this post~~!! btw, smga berkekalan dgn si dy k~ if gad0 cmne skali pn try jgn pnjg2 kn..n bsar2 kn....da one m0re thing jgn pnh ucap kte putus.....hpy always k~!! <3

nub said...

nicely told.

=)

ILA HonEyBuNNy said...

haha..

betul tu..jangan terlalu taksub dan jadi hamba dengan cinta kita...

kadang2 sedih tgk..time couple bagai nak rak..bila putus sedih 24 jam..huawaw

Jejaka Terhangat said...

peringatan yg bagus..

tp kebanyakan manusia ni bila ditanya, mana ada yg jawab nak bercinta utk main2..mostly akan jawab bercinta mesti la nak sampai kawen. sbb tu serius dlm perhubungan, sampai sggup serahkan jiwa raga padanya..

mmg tak nafikan, perempuan dlm 20 thn pon dah serius dlm perhubungan. dah ready nak kawen. tp lelaki, 20 thn plak walaupn bercinta. tp tak serius. jiwa masih diberatkan kepada keseronokan dan lepak dgn kawan2..

sbb tu pmpuan kalo nak kawen disarankan pilih pasangan yg lebih tua. kalo pilih muda atau sebaya. jawabnya peluang nak dikecewakan tu agak tinggi. take note ladies..=)

p/s: cantik cawan tu. kalo tak jadi. akan dipecahkan tak? =p

Raden said...

tp..kalo da putus memg akan merana dek..nk pura2 kuat pun susah. nk nangis tapi rasa tak berbaloi. nk buat macam mana..sedih itu ada. sayang pun ada. kalo orang nk moody2 tuh..biar la. give 'em some space :)

i knew dis because i've been in their shoes..

NzA said...

cintai diri sendiri sebelum menyintai org lain..jgn berikan seluruh cinta pd insan yg kita sayang, simpan sedikit utk diri sendiri..InsyaAllah bila dikecewakan kita tidak hilang arah.....

redza said...

tengah hangat bercinta la sekarang ni kan hehe

cinta yg paling agung semestinya cintai Allah dan RasulNya

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jgn chenta setgh maty yer....
kasi 50% jer 50% untuk diri sendiri

zaty luvlianncezzz said...

@Amanie Ashraff hantuk sekuat hati! :)

zaty luvlianncezzz said...

@Tukang Karut jangan jadi buka kerana cinta .......

zaty luvlianncezzz said...

@misZ iEyka tengs. entry sgt lahir dr dlm hati. peringatan gk sbnrnya

zaty luvlianncezzz said...

@nub kindly take it as reminder k :D

zaty luvlianncezzz said...

@ILA HonEyBuNNy jangan nk jadi bodo la kn. gila sb cinta.hurm~~

zaty luvlianncezzz said...

@Jejaka Terhangat sokong kamu!!! hehe.mug tue? xlah. kenangan tetap kenangan. :)

zaty luvlianncezzz said...

@Raden mmg akan sedih.tapi percayalah. ada hikmahnya kan kak :)

zaty luvlianncezzz said...

@NzA yup.dun giv ur luv 100%

zaty luvlianncezzz said...

@redza :)

zaty luvlianncezzz said...

@☆*♥L@dy @yU♥*☆ pasti! kita xtaw masa depan kan :)

Mr AnOnymOUs said...

salam zaty...nice entry!! 3 thumps up 2 u_^)

seek pleasure of Allah, but cintan cintun nie tgu la bla smpai msanya:)

zaty luvlianncezzz said...

@Mr AnOnymOUs tengs taw! :D tulis ngn ikhlas so lahir lah entry nie. :)

nurAMALLINA said...

kadang2 menyampah tengok kengkawan yang over dalam bercinta, haha

farah hanim said...

yup2
setju entry nie
pernh mengalminye jgak situasi dlm kat ats tu.hehe
sekrg no loving doving sgt.hehe
cinta pda allah lebh mulia :D

Far8 budak baik said...

ak terasa lahh wehh..
hahahahahaha..mmg pun kat
sekolah dulu couple
bagai nk rak..
tapi pas spm..lain2 u..
terus tukar pasangan..
agagaga..

zaty luvlianncezzz said...

@nurAMALLINA hehe.perasaan normal kalo dh over sgt :)

zaty luvlianncezzz said...

@farah hanim sungguh! bila dh matang asa suma nie relax je kn :)

zaty luvlianncezzz said...

@Far8 budak baik hehe. cinta monyet kah? ;)

ciK LyndaWawa igUana said...

phewit...ehem2...

Rtp Farra Arisha said...

never been falling in love. so i know nothing about love. muahaha ;0
tc dearie!!

fitri asikin said...

like this! :))

ïêmå å¢klê§ said...

2 bukan cinta kerana Allah..
kalau letak Allah kt 1st mesti xjadi macam 2...

NMH said...

biasanya cinta budaj sekolah jarang dapat penyelesaian walaupun ada yang sampai jinjang pelamin..semua atas diri sendiri..dan lelaki lambat untuk matang..so kebanyakan lelaki belom puas untuk hidup, so cinta just main2 je tyme sekolah..tapi lain pulak perempuan terlalu taksub dengan sesuatu hubungan dengan seorang lelaki..sebab jiwa pompuan ni soft je..- terpanjang pulak bebel..hee

WAHIDA ALIAS said...

peringatan utk wawa juga..thnks dear

zaty luvlianncezzz said...

@ciK LyndaWawa igUana ahahaha. weeewitt.uhuk3 ;)

zaty luvlianncezzz said...

@Rtp Farra Arisha itu lebey bagos! kekalkan. tgu kawen teros la :)

zaty luvlianncezzz said...

@fitri asikin tengs.:)

zaty luvlianncezzz said...

@ïêmå å¢klê§ :)

zaty luvlianncezzz said...

@NMH lelaki.. mmg tgu dh umo despearate bwu nk siyesss

zaty luvlianncezzz said...

@WAHIDA ALIAS untuk diri zati gk :)

hanabunga said...

siot ramai gila follower hg.dah cecah 1k doh!!!

k k haaaa aku tak obses sgt pun dgn cinta ni.biasa2 ja.tapi time awal2 mmg dlm hati ada kebun bunga lah.skrg??ada akar ja kot bunga xdak dah.waahahhha

zaty luvlianncezzz said...

@hanabunga hana.. biar jer. susah2.ganti akar baru! hahahaha :)

Green Apple said...

cinta zaman sekolah.. cinta monyet.. masing2 belum matang.. dah habis skolah, terpisah, jumpa org lain... bye bye la...

zaty luvlianncezzz said...

@Green Apple tapi kn ade je yg kekal. respect psgn2 yg kekal, n asa sadiss terhadap mereka yg menang bab menunjuk je

muhamadsufian89 said...

saya single sekarang dan tak plan utk bercinta lagi buat masa ni. sebab rasa lebih baik fokus utk belajar dulu. takot nanti sibuk bercinta dan layan perasaan je sampai belajar pun entah ke mana. :)

eh lagu ni nyanyi sendiri ke?? best2. hehe

ABU said...

dah tak de jodoh nak buat macam mana cari lain je la hahahahah
btw nice entry..

Adam Idris said...

yang penting jangan melebih-lebih..kan? huhu

NICK IRFAN said...

xthu nk kata apa sbb sy xpnh bercinta lagi dulu bercinta main2 je ye la masa skola xde serius2 lagi cinta monyet

[sutera kasih] said...

time zaman tak matang pastilah akan rasa semua tu sebab time tu tak matured hehe..

bila smpai suatu peringkat, semua akan mula berfikir dan akan berubah ke arah lebih baik dlm soal hubungan..

kalo tak buat silap, mmg takkan kenal erti perubahan dlm diri..

alif haris said...

err ada apa dgn cinta ?
haha ^^

zaty luvlianncezzz said...

@muhamadsufian89 lagu nyanyi sendiri? xde lah. haha. yuna kot nyanyi :) .yup. focus blaja lu :)

zaty luvlianncezzz said...

@ABU tengs abu. :) carik lain ,sng je ea

zaty luvlianncezzz said...

@Adam Idris aah. jangan melampau-lampau :)

zaty luvlianncezzz said...

@NICK IRFAN bagos la. :) tgu dh btol2 ska bwu bcinta

zaty luvlianncezzz said...

@[sutera kasih] yup. penah mengalaminya :)

zaty luvlianncezzz said...

@alif haris cinta itu misteri :)

Mizt yaYa said...

suke sngt2 ngan story kat ats niyy.. hehehe :)))

BENA said...

entry yang bagus ! ;)

♛ Azie Azra ♛ said...

zaty ni da bole buat buku mtivasi da. hehe. btul la cinta tak semestinya kekal. Allah kurniakan perasaan syg tu kejap, DIA bole tarik balik bila2 masa je. syglah org tu selagi dia ada disisi. hargai xkira la siapa. family frens psgn :)

bunga said...

emm..emmm..cinta..buat bunga bunntu..ehee

sifu im said...

tu la..bercinta bagai nk rak kan..bila dh putus je..msti ckp dh xde jodoh..huhu

Miss Shizu said...

lame tak jengah sini..skali bace entry macam terkena ngan diri sendiri...hahahha

bunbun said...

kehkeh. dah baca. nice :)