Tuesday, June 5, 2012

kanvas kehidupan

Assalamualaikum w.b.t/لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Lama pulak rasanya meninggalkan arena blog nie. 

lebih focus ke blog lagik satu.

Lebih focus dgn kehidupan baru.

Lebih focus dengan twitter . ahaks :D


Berbicara tentang kehidupan. Manusia nie kadang-kadang lebih suka menyesali tentang apa yg telah dilaluinya
dari belajar untuk menghargai ,
dari belajar untuk menyedari kesilapan dan mengubahnya
dari belajar untuk bangkit dan memulakan semula kehidupan baru .


hidup ini sangat indah sebenarnya. Renungkan sejenak perjalanan hidup kita selama nie. mungkin kita selalu terluka.mungkin jugak kita selalu berasa dunia terlalu kejam dan tidak adil. Tapi mengapa perlu mengenang terus-terusan yg meduka citakan bila hidup ini tak kurang juga memberi seribu satu rasa manis buat kita :D. Bila berduka mungkin kita terlalu dikaburi dengan bayangan kesedihan sampai terlupa detik-detik indah yang tetap mewarnai kanvas hidup ini

lupa akan mereka yg sentiasa berada di sisi kita selama ini
lupa tentang saat indah yg pernah kita kecap walau sesaat Cuma
lupa tentang kejayaan yg pernah kita miliki berbanding hanya mengenangkan kegagalan
lupa siapa diri kita yg sebenar
lupa kepada Yang Maha Kuasa . . .

Aku pun seorang insan biasa . Pernah merasa kegagalan , pernah merasa kecewa, pernah merasakan dunia ni terlalu kejam , pernah berputus asa , pernah melakukan kesilapan-kesilapan bodoh . . .kita merasakan Allah telah mengecewakan kita. Akan tetapi..
kita kecewakan Allah..tak pernah pula kita fikirkan..

Tapi itu sudah menjadi lumrah manusia . Takkan pernah lepas dari melakukan kesilapan. Yang membezakan hari nie dan hari esok, hari esok masih bersih tanpa sebarang kekhilafan yang menanti kita untuk mencorakkan nya sendiri. Gagal selepas usaha adalah hikmah, anda akan mendapat sesuatu yang lebih besar daripada apa yang anda sangkakan.
Dan aku , aku rasa hidup nie dah cukup sempurna buat aku. Belajar menghargai mereka di sekeliling. Jangan dah hilang baru nak tercari-cari.

Jangan bermimpi mencipta KEBAHAGIAAN ,
Jika TIDAK mampu memupuk SABAR melalui KEKECEWAAN .
Jangan terlalu mengharap akan KESEMPURNAAN ,
Jika tidak mahu berusaha MEMPERBAIKI DIRI melalui KESALAHAN .
Jangan mendamba dan meminta BERLEBIH-LEBIHAN ,
Jika tidak tahu untuk BERSYUKUR dan BERTERIMA KASIH di atas PEMBERIAN (",)

6 comments:

farah hanim said...

suke bace entry yg ckp pasal life :D
hehe
ape2 pun yg pntg kita enjoy
hehe

hanabunga said...

Uit blog lagi satu link apa weh?nak2!

~SaL IjOu~ said...

hidup terlalu indah utk disia2kan..~ hadapi segalanya dgn senyuman~ =)

Bulan Syurga Firdausi said...

semua tu pengalaman kn :)

bunga said...

satu lagi blog pe???

Outbound di Malang said...

nice post :)
ditunggu kunjungan baliknya yaah ,