Sunday, December 4, 2011

movie melayu jangan sampai jadi sampah

Assalamualaikum w.b.t/لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl


 
Kecewa,hampa, frust dan semua yang sewaktu dengannya lah bila melangkah keluar dari wayang.
Lain yang diharapkan lain yang jadi. Sakit hati tahu !
Maaf ya entry nie mungkin entry meluah kan perasaan terkilan terhadap movie melayu kita.
Aq nie memang jenis kaki wayang. Time lapang ujung minggu tue nak relaks2 jumpa membe2 memang dihabiskan di pawagam la.
Tapi kebanyakan movie yang aq tengok memang banyak movie barat. Alasannya?
MEMANG PUAS HATI !
Langsung tak ada niat nak memperlekehkan cerita orang melayu kita tapi tolong la bagi ada kemajuan sikit .
Cerita bila awal2 nk tayang tue heboh macam gampang ja ! alih-alih bila da tengok. Erkkkkkkkkkk!
Hanya Tuhan yg maha mengetahui .
Malas la nak mention2 movie mana yg kritikal sangat la bagi aq tapi sendiri maw pikir la.
Nak kata semua cerita melayu tak besh TAK JUGAK !
Oke ja ,CERITA HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAH and KL GANGSTER ! =)
Buat cerita tue bagi la bermotif sikit.
Kalau genre lawak bagi la penonton gelak terbahak-bahak bukan buat muka batak dalam wayang !
Kalau romantic,cinta tue biar la orang dalam wayang boleh feel dalam-dalam bukannya harap pelakon ja lawa ngan hensem konon2 perfect couple muncul macam fairy tales
Cerita seram jangan sampai orang kompiusss hantu ngan alien. =.=

“Zaty kau banyak bunyi la! Kau je la buat movie kau sendiri !’’
 “Macam-macam kau cakap maknanya kau layan jugak la kan cerita melayu haa zaty??”
   
Kalau saja aq nie pengarah filem memang dh lama aq buat.
Macamana aq boley kritik cerita melayu memang sah-sah aq tengok kan. Bila aq tengok maknanya aq masih lagi support local kan?? 

Ye jadi,
Sebelum orang melayu sendiri hilang kepercayaan terhadap movie melayu tolong la buat sesuatu.
Kritikan itu satu support sebenarnya !
Jangan sampai kritikan beralih jadi penghinaan !


16 comments:

hanabunga said...

you're right zaty.eh semalam aku pegi tgk ombak rindu then trjmpa anis dgn su :)

Amanie Ashraff said...

haha sis pun jarang kut pegi tgk movie melayu. tggu tgk kat youtube je. dah byk kali kut macam kena tipu. trailer x mcm nk gempak. skali cite....tgk wonderpets lagi bagus

Woofer Storm said...

apa kata kita jadi pelakon nak??ehhee

*sy hero,zaty jadi heroin sy..mesti gempak kena penyepak ni.hehee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

agree ai lagik la dah bertahun x tgk movie malayu :-p

MR. SYAH said...

klu ko nak buat movie aku leh jadi directornyer.. heropun boleh.. haha.. aku sokong dgn kritikan kau ni..

nik farina aishah.... :) said...

even nik jarang tengok wayang tapi rasanay ade betul jugak apa kata zaty tu , cerita melayu jarang ade motif .just nk buat cerita semata mata kan..

vanillasnow said...

nice entry ! saya sokong sangat~ filem tempatan harus di-upgrade dengan segera! :D

Tukang Karut said...

lama dah tak masuk panggung...

cik sakura said...

hmm..cik sakura pun jarang tengok cerita melayu..bukan nak pinggirkan hasil karya orang sendiri tapi disebabkan sibuk kerja..heee..

Anonymous said...

kritik x slh...x semua org smpurna kt dunia ni...sbb mata dunia ni lg bsr b'bnding mata org yg buat cerita 2...no wonder lah kita hanya tau kritik tnpa b'ada pd situasi sbnr...cerita indon yg x de motif and meleret2 tak katahuan hala pn boleh msuk ngra kita...so as a malaysian, support dong malaysian peoples...peace yaw!

msredcheesecake said...

Cerita melayu byk buat sambil lewa, tangkap muat, janji ada....kesungguhan kurang....bukan semua

L said...

hehe.. aku xtgk pun ombak rindu nih.. xda feel..

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

H Y D E said...

setuju dengan adik. tonton movie barat lebih memuaskan dengan nilai wang yang kita keluarkan.

baru-baru ni abang tengok filem "misteri jalan lama" arahan Afdlin Shauki". rasa nak tergelak ada, rasa bengang ada, rasa bebal pun ada usai abang tonton filem tu. nasib baik tonton masa hari rabu, just RM5 je. kalau tak...

teha said...

yeahh ! setuju sngt2 !

Nelly The Strange said...

zaty suka mengkritik ! hahaha

cer zaty tengok cerita songlap pula !
:P

Raidenovich said...

tak pernah rasa nak tengok filem melayu bila pegi panggung,bukan takmau support,takut rasa rugi pulak.