Monday, January 24, 2011

9 fakta menarik tntg MATI!!!


aSsAlAmuaLaikum...

Hype!!
Senyum lebar2..
(^____________________^)
Yeaaaaaa! Like dat la.Ketemu lg kita yek.Ri nie nk cakap tentang sesuatu yg pasti,sure n kompem2 akn jd ah kt kta sume.Tp yg peliknya walo pn kta dh taw yg mmg kita akn hadapinya,kita still tlupa sal bnda nie...ish3! ape bnda yg speceeeeellll sgt tue?? SPECEL?
Haaa.nah!!




 ada 9 fakta menarik tntg mati yg aq nk share ngn korg.

1.     Sebelum meninggal dunia,pendengaran adalah deria terakhir yg akn kuar dr tubuh kita!
Deria pertama yg akn ‘pergi’ dulu ialah,penglihatan,diikuti oleh rasa,bau dan sentuh.



2.      Kepala manusia masih g dalam keadaan sedar 15 hinnga 20 saat selepas ia dipenggal.Huhu,serammmmm ehh


3.      Apabila Alexander The Great mati pada tahun 323 SM,sebuah jalan khas telah dibina dari Babylon Ke Mesir utk membawa mayatnya.Kalau ditafsir kos pengurusan mayat itu dgn  ilai mata wang pada ari ini,kosnya dianggarkan AS$600 juta @ dlm RM nya=2.28 billion!!

4.       Sejurus sebelum Thomas Edison mati pada 1931,sahabtnya Henry Ford telah ‘mengambil’ nafas terakhir beliau dan menyimpannya ke dalam sebuah botol.


5.     Lebih 2,500 org kidal mati setiap tahun akibat menngunakan barangan yg dibuat utk org yg menggunakan tangan kanan.


6.     Mayat pd ari nie lebey lmbat mereput berbanding dahulu kerana terdapat byk bahan pengawet dalam makanan yg kita makan.


7.       Mayat mereput 4 kali lebey cepat di dalam air berbanding dalam tanah!


8.     Pencipta  siri TV Star Wars, Gene Roddenbery adlah manusia pertama yg abu mayatnya disemadikan di angkasa lepas


9.      Masyarakat Mesir Purba menganggap kucing ialah haiwan suci.Mereka akan mencukur kening pabila kucing peliharaan mereka mati

Emm..kalo sbut sal mati,aq seram sejuk gk jadinya nie...bkn pe..amalan sbg bekalan kt dunia lg 1 pn x ckup lg nihhh..huwarggggh! Moga2 Allah S.W.T panjangkan umo kita bersama yek korg yg bca entry nie..Amin~

...Kalo aq la x sempat kawen xpe,tp biarlah aq sempat balas jasa kedua-dua mummy daddy aq dlu. Kn uolllzz??..

27 comments:

NICK IRFAN said...

seram cte pasal mati ni... ape2pun klu ditakdirkan sy di jemput kembali harap2 amalam cukup utk di bawa kesana nnt

KUREKURE COMEL said...

mcm2 pesen kan....hhhmmm...bile pikir mati sure mengigil badan ni...takut...

zaty luvlianncezzz said...

@nick: yup! sma la zaty pn..harap2 mcm tue huhu

zaty luvlianncezzz said...

@ kure2 cute: tue la...takut wooo.huhu

ria said...

no 5 & 9 tu kelakar la. .hehehe

zaty luvlianncezzz said...

@ ria: uhhh..jadi lucu ea? hehehe

nelly said...

uik ?
yeke ?
banyak juga yang nelly tak tahu .
nice info . . .

zaty luvlianncezzz said...

@ nelly:

urm..zati mmg nk share pn

bgus la dh tahu

>.<

arep_lockermonth said...

aiyooo! zaty nek ebtry pasal death plak!seram sejuk!

zaty luvlianncezzz said...

@ arep:hehehe..kelainan...xnak sama je

najwaMazlan said...

ish.
seram lorh.
tp btul jugak ap yg akak kata.
:)

zaty luvlianncezzz said...

@ najwa:akak? uhh..rasa tua pulak.hehe

BilaGadisBercerita said...

zati nak mintak tolong ape.. email kat gadis

cibimaruko91@yahoo.com

gadis akan penuhi permintaan zaty :)

hamzah ian said...

aku tkt mati

zaty luvlianncezzz said...

@ gadis:ok2..t i email

zaty luvlianncezzz said...

@ hamzah:ohh..jgn begitu

mati itu pasti

Nurana said...

tenkiu..:)

zaty luvlianncezzz said...

@ nurana: 4 wut ye??

BilaGadisBercerita said...

boleh tak zaty hantar pic yang x di edit

zaty luvlianncezzz said...

@ gadis:owh..jap ea..td amek dlm pendrive..

Heidi Shafiq said...

peh.. unik giler fakta ko ni.. i loike.. :)

zaty luvlianncezzz said...

@ heidi: i like when u luv to comment

:)

Mint said...

betol2. tak kawen puntkpe :) ahah

si para para said...

mati itu pasti...

tapi yang tak pasti, bila masa dan tempat je..

semoga kita mati dalam keadaan beriman dan islam..

Ummi AmnaAmzar said...

ia pasti datang..

d_LA said...

seram sejuk la zaty baca..tp itulah hakikatnye..tq 4 sharing this :)

bunga said...

tiba2 ingat kat arwah abh..